Compara ofertele de asigurare RCA de la toti asiguratorii!
CONFISIO Broker de Asigurare
Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA)
Asigurarea RCA este un contract incheiat intre proprietarul unui vehicul, persoana fizica sau juridica, si o societate de asigurari care are dreptul de a practica asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei.
Scopul principal al acestui angajament este atat de protectie financiara a soferului vinovat de producerea accidentului, cat si a partilor terte afectate de acest eveniment si care a fost produs de vehiculul pentru care s-a incheiat polita RCA.
Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate vehiculele supuse imatricularii sau inregistrarii precum si pentru tranvaie.
Daunele pentru care se acorda despagubiri sunt:
- Vatamari corporale sau deces, asigurarea RCA intervine pentru a acoperi costurile legate de tratamentul medical sau pentru a despagubi mostenitorii in cazul decesului;
- Prejudicii fara caracter patrimonial;
- Pagube materiale, daca accidentul s-a soldat cu distrugerea bunurilor ale altor persoane, asigurarea RCA poate plati pentru repararea sau inlocuirea acestor bunuri;
- Pagube legate de lipsa de folosinta, daca vehiculul avariat nu poate fi utilizat, asigurarea poate sa acopere pierderile cauzate de aceasta lipsa de folosinta, in conditiile stabilite de lege;
- Cheltuieli de judecata, daca un proces este initiat de persoana prejudiciata in urma accidentului, asigurarea RCA poate sa acopere cheltuielile legale ale acesteia in procesul civil.
Limita de despagubire pentru daunele materiale produse intr-un accident este de 1.220.000 EUR, in timp ce pentru vatamari corporale si decese este de 6.070.000 EUR in acelasi accident.
Obligativitatea incheierii RCA rezulta din necesitatea garantarii incasarii in timp util a despagubirilor cuvenite persoanelor prejudiciate, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. Acest sistem de asigurare este obligatoriu in toate tarile Spatiului Economic European, precum si in celelalte state membre semnatare ale conventiei „Carte Verde”.
Chiar daca un proprietar de vehicul detine o polita CASCO, acest tip de asigurare NU acopera daunele pe care le poate provoca altora in cazul unui accident.
Asigurarea RCA este diferita de asigurarea CASCO.
Asigurarea RCA este o asigurare obligatorie si acopera daunele produse tertilor in urma accidentelor, in timp ce CASCO este o asigurare facultativa care acopera daunele pentru avariile vehiculului asigurat sau la un vehicul pe care il conduci.
Asigurarea RCA nu protejeaza doar persoanele prejudiciate in accidente, ci si pe cei care cauzeaza pagube, acestia nefiind nevoiti sa acopere prejudiciile cauzate de ei. Este in interesul atat al tertului pagubit, cat si al celui care a produs dauna, asigurand un mediu mai sigur pe drumurile noastre.
Asigurarea RCA este obligatorie in Romania, in intreaga Uniune Europeana si in statele apartinand Spatiului Economic European, pe teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou national.
Polita RCA garanteaza ca persoanele prejudiciate in urma unui accident primesc in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a cauzat accidentul.
Acest sistem de asigurare este menit sa asigure siguranta financiara a tuturor partilor implicate intr-un accident.
Cum poti cumpara Asigurare RCA?
Pentru a cumpara o polita RCA, ai optiunea de a o incheia direct cu o societate de asigurare autorizata de ASF in acest sens (Puteti verifica lista actualizata a societatilor autorizate pentru RCA pe pagina de internet www.asfromania.ro) sau daca doresti sprijin in gasirea celei mai bune oferte, poti apela la un broker asigurari autorizat, asa cum este CONFISIO.ro, care te va ghida in procesul de selectie sa gasesti cea mai potrivita oferta pentru nevoile tale si incheierea politei RCA.
Cand trebuie sa inchei Asigurarea RCA?
Incheierea unei polite RCA este necesara in doua situatii principale:
La inscrierea in circulatie, orice vehicul inmatriculat sau inregistrat in Romania trebuie sa aiba o asigurare RCA valabila pe toata perioada cat este inmatriculat, chiar daca vehiculul nu este utilizat in aceasta perioada.
La expirarea politei vechi, daca ai deja o polita RCA, este important sa o reinnoiesti inainte de expirarea sa.
Polita RCA poate fi incheiata pe o perioada de 6 sau 12 luni, in functie de preferinta ta. Proprietarii de vehicule trebuie sa se asigure ca asigurarea RCA este valabila pe toata perioada in care vehiculul este inmatriculat.
Asigurarea RCA poate fi incheiata si pentru vehicule inmatriculate sau inregistrate in alte state membre, pentru vehicule temporar inmatriculate si pentru vehiculele care se autorizeaza provizoriu pentru circulatie.
Asigurarea RCA este valabila pe teritoriul Romaniei, in statele membre ale Uniunii Europene si cele din Spatiul Economic European, precum si in alte state legate direct de doua tari membre ale UE.
Asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a politei si pentru alte state, iar tarile in care asigurarea este valabila sunt precizate in polita.
In baza acestei asigurarii RCA, asiguratorul acorda despagubiri pentru accidente produse in strainatate, respectand limitele teritoriale de acoperire. De asemenea, prin acte aditionale, asiguratorii pot stabili limite de despagubire mai mari decat cele stabilite prin legislatia in vigoare, in schimbul platii unei prime de asigurare suplimentare.
Daca polita RCA se pierde sau este distrusa, puteti solicita emiterea unui duplicat de la compania de asigurari emitenta.
Ce trebuie contina polita RCA?
Polita RCA trebuie sa contina informatii despre partile implicate in contract, perioada de valabilitate a asigurarii, limitele maxime de despagubire, prima de asigurare, clasa bonus-malus, datele tehnice corecte ale vehiculului (numarul de inmatriculare / inregistrare, numarul de identificare al vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia, statele in care acest document are valabilitate.
Ce se intampla daca NU ai RCA?
Daca nu ai o polita RCA valabila risti sanctiuni: amenzi si suspendarea dreptului de circulatie a vehiculului neasigurat.
O alta situatie este ca in cazul unui accident vei putea fi actionat in judecata de catre persoanele prejudiciate pentru a recuperarea daunelor suferite.
Ce se intampla daca nu am RCA?
Asigurarea RCA este obligatorie, iar neincheierea sau intreruperea acesteia sau nementinerea ei in valabilitate in mod continuu, poate avea consecinte legale grave, iar in situatia fericita, lipsita de accidente, va scuteste de neplacerile provocate de sanctiuni si plata eventualelor amenzi si chiar retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare a vehiculului.
In plus, in cazul unui accident, pagubitul sau Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) in calitate de garant al obligatiei de despagubire se pot indrepta impotriva dumneavoastra, pe cale juridica, pentru recuperarea prejudiciului creat.
Cum se calculeaza prima de asigurare RCA
Societatile de asigurare stabilesc tarifele pentru prima de asigurare RCA pe categorii de riscuri.
Prima de asigurare pe care o veti plati este stabilita de societatea de asigurare in functie de propria estimare a riscurilor asociate unor categorii de indicatori, cum ar fi: capacitatea cilindrica, puterea masinii, varsta conducatorului auto, localitatea de domiciliu, etc., si depinde si de istoricul dumneavoastra de daunalitate (istoricul asiguratului, cu o masina) realizat intr-o perioada de referinta.
Acesti indicatori reflecta probabilitatea productiei unui accident si, implicit, probabilitatea acordarii de despagubiri si impactul financiar al acestora.
Societatile de asigurare sunt obligate sa efectueze un calcul actuarial pentru stabilirea tarifului RCA.
Acest calcul implica analiza datelor statistice privind daunele auto, tendintele de accidentare si alte informatii relevante pentru a stabili riscul financiar asociat politei RCA.
Asiguratorii folosesc sistemul bonus-malus pentru a stabili prima de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca. Sistemul bonus-malus influenteaza prima in functie de daunele cauzate in perioada de referinta.
Daca nu ati inregistrat daune, veti beneficia de un bonus, ceea ce inseamna o reducere a primei.
Daca ati inregistrat daune, veti fi penalizat prin aplicarea unui malus, adica o majorare a primei.
Penalizarea, malusul, se aplica la reinnoirea politei de asigurare in anul urmator celui in care au fost platite daune pe baza politei RCA
Tarifele pentru RCA variaza de la o societate de asigurare la alta, iar fiecare societate are obligatia de a face tarifele de prima publice, astfel incat potentialii clienti sa poata compara ofertele.
Este important sa va informati si sa comparati cu atentie tarifele de prima oferite de mai multe societati de asigurare inainte de a lua o decizie.
Plata primei se face inainte de emiterea politei.
Sistemul Bonus-Malus
Sistemul bonus-malus reprezinta o masura de responsabilizare a posesorilor de vehicule. Scopul acestui sistem este sa incurajeze soferii prudenti si sa-i penalizeze pe cei care provoaca accidente.
Sistemul functioneaza pe baza istoricului de daunalitate al asiguratului.
Daca in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, la reinnoirea politei RCA veti primi un bonus sub forma de reducere a primei.
In schimb, daca au fost inregistrate daune, veti fi penalizati cu un malus sub forma de majorare a primei. Malusul se aplica la reinnoirea politei de asigurare in anul urmator celui in care au fost platite daune pe baza politei RCA
Un exemplu simplu este faptul ca, daca in anul trecut ati avut clasa B6 (adica clasa 6 de bonus), si in anul curent nu ati produs daune, veti beneficia de o reducere semnificativa a primei, de exemplu, veti fi in clasa B8 si veti plati o prima mai mica pentru asigurarea RCA.
Un alt aspect important al sistemului bonus-malus este faptul ca este personal.
Daca detineti mai multe vehicule, sistemul de bonus-malus se face individual pentru fiecare vehicul in parte.
Daca ati vandut sau radiat un vehicul si ati cumparat altul nou, puteti solicita transferul bonusului de pe vehiculul vechi pe cel nou, in conditiile in care prezentati documente justificative.
Verificare politei RCA in baza de date AIDA
Puteti verifica existenta politei RCA si a altor informatii relevante in baza de date AIDA.
Puteti verifica daca o polita este valabila pentru un anumit vehicul si pentru o anumita perioada, societatea de asigurare care a emis polita, eventualele daune platite pe baza politelor RCA valabile.
Daca aveti nelamuriri sau gasiti discrepante intre polita dvs. si informatiile din AIDA, ar trebui sa va adresati direct societatii de asigurare care a emis polita RCA.
Ce sa faceti in caz de accident
In cazul unui accident fara vatamari corporale sau deces, aveti doua optiuni pentru gestionarea evenimentului:
– Completati formularul de constatare amiabila cu celelalte persoane implicate in accident.
sau
– Prezentati-va la sectia de politie pe raza careia s-a produs accidentul, in termen de maxim 24 de ore de la producerea acestuia.
Daca sunteti pagubit in urma unui accident produs de un vehicul asigurat, trebuie sa va adresati asiguratorului care a emis polita pentru vehiculul care a produs dauna.
In cazul in care dauna a fost produsa de catre asigurat, acesta trebuie sa anunte propriul asigurator si sa urmeze procedurile stabilite.
In cazul accidentelor cu vatamari corporale sau deces, apelati imediat serviciul de urgenta 112 si nu modificati pozitia vehiculelor.
Ulterior, puteti solicita sprijinul asiguratorului RCA al persoanei vinovate pentru a recupera prejudiciile produse.
Ce faceti dupa accident?
Daca sunteti pagubit in urma unui accident produs de un vehicul, trebuie sa va adresati asiguratorului la care este asigurat vehiculul respectiv. Trebuie sa furnizati procesul-verbal de constatare a daunelor sau alte documente necesare pentru deschiderea dosarului de dauna.
In cazul unui accident provocat de un vehicul neasigurat sau in cazul unui accident cu vatamari corporale sau deces provocat de un vehicul neidentificat, Fondul de Protectie a Victimelor Strazii sau asiguratorul la care aveti o polita facultativa va suporta prejudiciile si va recupera sumele platite de la persoana vinovata.
Este important sa verificati cu atentie polita RCA, sa respectati procedurile dupa un accident si sa colaborati cu asiguratorul pentru a obtine despagubirile cuvenite.
Ce este Formularul „Constatare amiabila de accident” ?
Acesta este o modalitate prin care se pot rezolva amiabil accidentele de vehicule, in special cele care implica doar doua vehicule si care au rezultat numai pagube materiale, daca ambii conducatori auto implicati in accident sunt de acord cu solutionarea acestuia prin completarea si semnarea formularului.
Folosirea formularului este optionala si nu obligatorie.
Acest formular nu stabileste vinovatia in producerea accidentului, ci doar contine informatii privind cauzele si imprejurarile acestuia.
In cazul accidentelor, trebuie sa obtineti datele tuturor martorilor si sa le notati pe formular. Martorii nu trebuie sa fie persoane transportate, soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, afini sau rude de orice grad, prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii vehiculelor implicate sau proprietarii vehiculelor implicate.
Daca va confruntati cu un accident si ati completat acest formular, urmatorul pas este sa depuneti formularul la societatea de asigurare.
De asemenea, este util sa aveti copii dupa documentele relevante: adrese, declaratii, formulare, asigurare RCA, talon, buletin, care se pot dovedi utile cand veti solicita despagubirea.
Dupa depunerea formularului, asiguratorul are obligatia de a efectua avizarea si constatarea daunelor, urmand sa stabileasca dreptul la despagubire in baza acestor informatii. Daca aveti intrebari sau probleme cu privire la procesul de despagubire, va puteti adresa asiguratorului dumneavoastra sau, in cazul unor probleme mai mari, puteti depune o sesizare la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).
Ce este decontarea directa?
Decontarea directa este un serviciu suplimentar prevazut in contractul RCA, care va fi taxat suplimentar, in baza caruia in caz de dauna provocata din vina unui tert va puteti adresa propriului asigurator RCA, urmand ca acesta sa intreprinda demersurile necesare avizarii, constatarii si despagubirii daunei respective.
Ce este despagubirea?
Despagubirea reprezinta suma acordata de catre asigurator in vederea acoperirii prejudiciului suferit. Aceasta se achita de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data acceptarii de catre dumneavoastra a ofertei de despagubire formulata de asiguratorul RCA sau de la data hotararii judecatoresti definitive, respectiv a solutionarii alternative a litigiului.
Unde se pot efectua reparatiile?
Contractul RCA da dreptul persoanei prejudiciate, sa se poata adresa pentru efectuarea reparatiei oricarei unitati reparatoare auto, in conditiile legii, fara nicio restrictie sau constrangere din partea asiguratorului RCA sau a unitatii reparatoare auto, care ar putea sa influenteze optiunea.
INTREBARI FRECVENTE
Articole recente
Pierderi economice de 25 miliarde de dolari si pierderi asigurate de 5 miliarde de dolari din cauza cutremurului din Turcia – estimare Moody’s RMS
Pierderile economice si asigurate de la cutremurele care au lovit sudul Turciei luni, 6 februarie, continua sa creasca pe masura…
De ce este obligatorie asigurarea RCA, chiar daca vehiculul nu este utilizat?
Asigurarea RCA este obligatorie prin efectul legii, insa estimarile arata ca in Romania exista intre 1,5 si 2 milioane de…
Modalitati Viitoare de Evolutie a Pietei de Asigurari Auto
Modalitatile prin care sunt subscrise Riscurile de Asigurari Auto si stabilite Primele de Asigurare vor suferi schimbari fundamentale. Odata cu…